Vácduka Község Önkormányzata a Biotrans Kft. közreműködésével lakossági használt sütőolaj-begyűjtési rendszert vezet be településünkön. A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karbantartott gyűjtőben történik. Lezárt PET-palackban, vagy zárt befőttesüvegben a gyűjtőbe kell helyezni az olajat, önteni nem kell, így „cseppmentes” a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye. A gyűjtőkonténert október 29-én helyezik ki.

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, mely egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül.

  • A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz.
  • Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni.
  • A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad. Erre további szennyeződések rakódhatnak rá, csökkentve ezáltal a lefolyócsövek áteresztő képességet, mely akár dugulásokhoz vezethet.
  • A használt sütőolaj jó tápanyag a kártevőknek, a csótányok – esetleg patkányok – elszaporodásához vezethet. A földbe és az élővizekbe jutva súlyos környezeti károkat okoz. Elégetése esetén rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe.
  • A szennyvíztisztító-művekbe kerülve az olaj leterheli a rendszert, a tisztítás jelentős többletenergiát és nagyobb igénybevételt okoz.
  • Az összegyűjtött olaj 100%-ban újrahasznosításra kerül: a feldolgozás során bioetanol készül belőle.

Gyűjtőpont: az Ifjúság és az Erdődomb utca sarkán, az üveggyűjtő konténer mellett.

Tegyünk együtt ezzel az új szelektív gyűjtési lehetőséggel azért, hogy megóvjuk a környezetünket a káros anyagoktól!