Vácduka község lakóinak régi vágya teljesült azzal, hogy az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás tagjaként közvetlenül kapjon információkat a Kisnémedi és Püspökszilágy települések közös határán fekvő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló fióktelep működéséről.

A korábbi években egy-egy hír eljutott Vácdukára, de rendszeres tájékoztatás, amely a fióktelep felépítéséről, létesítéséről, működéséről illetve az ott folyó munkákról szól, nem volt. Ez a jövőben megváltozik a tagság következtében. Nagyon fontos számunkra – a fióktelep közelsége miatt -, hogy minél pontosabb információk jussanak el a lakosság egészéhez. Az ITET által kiadott tájékoztató kiadvány, a bemutatónapok megrendezése, valamint egy Lakossági Ellenőrző Csoport felállítása segítséget tud ebben nyújtani.

Külön öröm az, hogy az Atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény adta lehetőségeket kihasználva nemcsak Vácduka, hanem Kisnémedivel és Püspökszilággyal, tehát a két befogadó településsel közigazgatásilag határos települések közül majd mindegyik, az ITET tagjává vált: Galgagyörk, Őrbottyán, Penc, Püspökhatvan, Rád. Így összesen 8 település közel 20 ezer lakosához jutnak el közvetlenül a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló fiókteleppel kapcsolatos információk. Ahhoz, hogy ez minél hatékonyabb legyen az atomtörvény értelmében az egyes tagtelepülések külön támogatást is felhasználhatnak.

A kapcsolat az előző izotóp társulással is meg volt, hiszen az ő támogatásukkal megvalósuló, több évre visszanyúló általános iskolások részére megrendezésre kerülő, Szilárd Leó kémiai és fizikai versenyen rendszeresen részt vettek a vácdukai Benedek Elek iskolából induló gyerekek.

Ezentúl számíthatunk arra, hogy a település rendezvényein rendszeresen találkozunk az ITET felirattal és a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló fiókteleppel kapcsolatos információkkal, kiadványokkal.

Makkos László

polgármester