Tisztelt Adózók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) lehetővé teszi, hogy az önkormányzati adóhatóságok is elektronikusan fogadhassanak ügyeket.

2017-es évtől a következő adóbevallásokat/bejelentkezés, változás – bejelentés nyomtatványokat lehet benyújtani elektronikus úton:

  • Bejelentkezés helyi adó alá, változás – bejelentő
  • Bevallás és megállapodás magánszemélyek kommunális adójáról
  • Bevallás a helyi iparűzési adóelőleg kiegészítéséről állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén

Az elektronikus kapcsolattartásra, így az adóbevallásra, bejelentésre a kormányzati portálon keresztül az ügyfélkapu használatával van lehetőség mind magánszemélyek, mind jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet számára. A nem természetes személy adóalanyok esetében a szervezet által megjelölt jogi képviselettel rendelkezőnek kell regisztrált ügyfélkapuval bírnia, és ezen, magánszemély ügyfélkapuján keresztül nyílik lehetősége a szervezetnek az elektronikus kapcsolattartásra.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben az adózó helyett annak képviselője nyújtja be elektronikusan a bevallást, úgy a képviseleti jogosultságát igazolnia kell. Meghatalmazás nélkül az adóbevallás érvénytelen.

Az ügyfélkapu létrehozása az Okmányirodában történik. A regisztráció során a személyes megjelenés, valamint ennek folyamán létrehozott egyedi felhasználónév és jelszó biztosítja, hogy a későbbiekben kizárólag az ügyfél tud eljárási cselekményeket kezdeményezni az ügyfélkapu rendszerén keresztül.

Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) keretprogram segítségével töltheti ki és adhatja fel.

Mire van szükség a nyomtatvány kitöltéséhez?

  1. JAVA futtatókörnyezet legalább 1.6-os verziója (JRE6)
  2. ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő) keretprogram
  3. Elektronikus nyomtatvány
  4. Regisztráció az ÜGYFÉLKAPU-hoz

Az elektronikus adóbevallásokat a következő oldalról töltheti le: nyomtatványok

A szolgáltatással kapcsolatban Broda Krisztina készséggel áll rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken:

 

Telefon: 27/566-610      E-mail: ado@vacduka.hu